Moonshine

Moonshine is de Engelse uitdrukking voor zelfgemaakte sterkedrank. Die werd waarschijnlijk in het leven geroepen door het feit dat het stoken van alcohol vaak illegaal was en dus 's nachts "bij maanlicht" gebeurde om ontdekking te voorkomen. Een andere theorie is dat smokkelaars de dozen waarin de drank zat zo aanduidden: "That is mere moonshine" (het is maar maanlicht, er zit niets bijzonders in).

De drank wordt gemaakt door zetmeel- of suikerhoudende producten te laten fermenteren. Het verkregen product met circa 15% alcohol wordt vervolgens gedestilleerd tot soms wel 90% en eventueel daarna verdund met water of sap. Soms gebruikt men spiritus, parfum, industriële of gedenatureerde alcohol als uitgangspunt. Hieraan zijn gezondheidsrisico's verbonden. In de Verenigde Staten wordt illegale destillatie vaak geassocieerd met de streek rond de Appalachen en de daar wonende hillbillies.

Wereldwijd wordt er (illegaal) door particulieren drank gestookt. De redenen hiervoor variëren. De drankprijs is vaak een reden vanwege de hoge accijns. Uiteraard kan iemand zelfgestookte drank ook lekkerder vinden of willen experimenteren en zelf een nieuwe drank willen "uitvinden". In veel gevallen verbiedt de overheid alcohol, zoals in de Verenigde Staten tijdens de Drooglegging, of in bepaalde islamitische staten. Als mensen dan toch willen drinken biedt zelf stoken uitkomst.

Categorieën
Categorieën
Er zijn geen producten in deze categorie.