Blog

30-03-2015 - Enrico Klein

Voorjaarsproeverij B&T 2015

 

Afgelopen maandag 30 maart werd de jaarlijkse voorjaarsproeverij weer gehouden bij importeur Bresser & Timmer. Uiteraard waren wij ook van de partij met het voltallige team van Dramtime.

Op deze jaarlijkse tasting geeft B&T hun klanten de gelegenheid om kennis te maken met hun uitgebreide assortiment aan Whisky, wijn en andere spirits.

Ons doel was dit jaar om een aantal mooie whisk(e)ys te zoeken om ons eigen assortiment nog verder uit te breiden. We begonnen dan ook met een geweldige Amerikaan, Michter’s American Whisky.

Michter’s American Whisky lijkt in veel aspecten op een Bourbon, echter moet een Bourbon whiskey, volgens de Amerikaanse wetgeving, altijd in nieuwe Amerikaans Eikenhouten vaten worden gerijpt. De Michter’s American Whiskey daarentegen is gerijpt op zogeheten ‘Bourbon-soaked barrels’, deze vaten hebben dus al eerder Bourbon bevat. Het is een mooie volle whiskey, gebotteld op 83.4 proof (41.7% ABV) vol met tonen van vanille, butterschotch, karamel en gedroogd fruit. Binnenkort verkrijgbaar!

 

Na de Michter’s was het tijd om onze ‘grote’ ( ;-) ) vriend Jock Shaw de hand te schudden en natuurlijk te kijken wat voor lekkers hij allemaal onder de kurk had.

Jock deelde de counter met Céline Têtu van The Compass Box, die speciaal voor ons even was overgevlogen uit Schotland. Céline liet ons kennis maken met de prachtige bottelingen van The Compass Box. The Compass Box is niet echt een Independant Bottler, maar meer een Blender. En voor de whisky-snobs onder ons, dit moet je niet vergelijken met een Glen Talloch of een Famous Grouse, The Compass Box brengt hoofdzakelijk Blended/Vatted Malts uit. Tevens hebben ze een paar blends onder de merknaam ‘Great King Street’, deze 2 bevatten wel graan whisky, maar het percentage malt (gerst) whisky ligt ruim boven de 60%.

De Great King Street Artist’s Blend bestaat voor 46% uit Lowland Grain Whisky (fruitig en geurig), 28% Northern Highlands Single Malt (moutige en fruitige tonen), 17% een andere Northern Highland Single Malt (deze geeft wat meer grassige tonen) en 9% Speyside Single Malt (deze geeft een vol en vlezig karakter). Daarnaast worden de whisky’s op verschillende houtsoorten gerijpt: 66% First Fill Amerikaans eiken vaten (veel vanille!), 26% Nieuw Frans eiken (rijke tonen, geroosterde marshmallow, koffie) en 8% First-Fill Sherry butt (wijn en gedroogd fruit). Het is een gemoedelijke blend, makkelijk drinkbaar, erg romig met in de boventoon veel zoete vanille en fruit tonen.

De Great King Street Glasgow Blend bestaat voor 33% uit Lowland Grain whisky en 67% Malt whisky van Islay, the Highlands en Speyside (wij hebben zo’n vermoeden dat het hier gaat om Laphroaig, Brora en Aberlour, maar pin ons daar niet op vast ;-) ). Ook bij deze blend is een mix van First-Fill en refill Bourbon, first-fill sherry en een klein deel nieuw Frans eiken. De Glasgow Blend is vol, rijk en rokerig met tonen van kruiden en sherry.

Compass Box Great King Street

 

De Spice Tree is een rijke en verleidelijke vatted malt whisky bestaande uit alleen maar Highland Single Malts. Met een primaire rijping op first-fill en refill Bourbon en een secundaire rijping op custom vaten met zwaar getoaste deksels (barrel heads) van Frans eiken. Rijke en kruidig zoete tonen van kruidnagel, kaneel, gember, nootmuskaat en vanille voeren de boventoon met een mooie lange afdronk met kruiden en vanille.

Compass Box Spice Tree

 

De Hedonism, een Vatted Grain whisky, dus geen Malts deze keer, alleen graan whisky! Nu niet meteen afhaken whiskyvrienden! Het probleem met graan whisky is dat het wat langer duurt voordat deze ‘rijp’ is, iets waar the Compass Box dan ook rekening mee heeft gehouden. De graan whisky’s in Hedonism zijn allemaal gemiddeld 15 jaar of ouder en hebben gerijpt op hoge kwaliteit Amerikaans eikenhouten vaten. De vaten worden dan gecombineerd en gaan nogmaals voor 24 maanden het vat in om hun huwelijk te bezegelen. Het resultaat mag er dan ook zijn, rijk, zoet, verleidelijk, veel vanille, koekjes, kokosnoot absoluut een pareltje!

Compass Box Hedonism

 

De Amerikaanse whisky’s van Michter alsmede de prachtige blends en vattings van The Compass Box zijn binnenkort verkrijgbaar bij Dramtime.nl! (al)tijd voor een dram?