Amerika

Uit Californië, de ‘Golden State’ van de Verenigde Staten, komen de beste Amerikaanse wijnen. Een ideaal klimaat en een stralende zon zorgen voor heerlijke wijnen die ‘value for money’ bieden en die barstensvol fruit zitten. Californië is met meer dan 90% van de productie de belangrijkste wijnstaat van de Verenigde Staten. De staat is na Italië, Frankrijk en Spanje zelfs de 4e wijnproducent ter wereld. Er zijn meer dan 1.600 winery’s actief. De totale oppervlakte aan wijngaarden bedraagt ruim 200.000 hectare en er worden meer dan 60 verschillende druivenrassen verbouwd.

Spaanse kolonisten legden in de 16e eeuw in Mexico de basis voor de Amerikaanse wijnbouw. Via de missieposten, waar missionarissen wijn voor de mis nodig hadden, verbreidde de druiventeelt zich in noordelijke richting tot in Californië. In 1779 plantte Junipero Serra, een franciscaner monnik, de eerste wijngaard aan. Vele Europese immigranten volgden dit voorbeeld. Gelokt door de goudkoorts, waren ze massaal naar Californië getrokken. Het zoeken naar goudklompen werd echter een desillusie. Velen legden zich daarom toe op waar ze in Europa al ervaring mee hadden: de wijnbouw. De eerste eeuwen is de wijnbouw niet echt van hoog niveau geweest. In 1919 kregen de wijnboeren bovendien te kampen met de Drooglegging, waardoor velen moesten stoppen met hun werk. Pas na het einde van de Drooglegging in 1933 werden de wijngaarden opnieuw beplant, maar nog steeds met weinig oog voor kwaliteit.

Rond 1965 kwam de ommekeer. Er kwam steeds meer vraag naar droge cépagewijnen in plaats van zoete wijnen. De tijd was rijp voor wijnmakers met een nieuwe visie, waaronder de legendarische Robert Mondavi. De nieuwe wijnmakers legden zich toe op voornamelijk Franse druivenrassen. De wijn werd gerijpt op vaten van Frans eikenhout en er werd veel zorg aan de vinificatie besteed. Van belang is ook de beroemde Wijnuniversiteit van Davis, die wijnbouwingenieurs en wijnmakers op wereldniveau aflevert. In Napa en Sonoma vestigden zich vele nieuwe wijnhuizen. In 1976 kwam de ultieme bekroning van alle inspanningen: in een inmiddels legendarische proeverij in Parijs wonnen de Californische witte en rode wijnen het van de Franse wijnen. De naam van Californië als topwijnproducent was daarmee definitief gevestigd.

Aantal weergegeven:
Sorteren op:
Categorieën
Categorieën
Elysium Black Muscat (0,75 liter)
€ 23,95

Elysium Black Muscat (0,75 liter)

De Elysium Black Muscat is een zoete Amerikaanse dessertwijn van de Quady Winery. Nadat Andrew Qu..

Bestellen
Elysium Black Muscat (0,75 liter)